رشد و توسعه اقتصاد روستایی و کشاورزی1120160121مطالعه وضعیت رد پای کربن، متان و اکسید نیتروژن زیربخشهای کشاورزی در مقایسه با سایر بخشهای اقتصادی در ایران با رهیافت ماتریس حسابداری اجتماعی (SAM)30132301FAسید کمالصادقیهیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه تبریززهرا کریمیتکانلوعضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه تبریزمحمد علیمتفکر آزاداستاد گروه اقتصاد دانشگاه تبریزحسیناصغرپور قورچیعضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه تبریزیعقوباندایشدانشجوی دکتری دانشگاه تبریزJournal Article20160209در چند دهه اخیر انتشار بیشتر آلایندههای ناشی از مصرف انرژی، اثرات مخرب بیشتری بر محیط زیست گذاشته است. سهم برخی بخشهای تولیدی نسبت به سایر بخشها بیشتر بوده و از کشوری به کشور دیگر ممکن است متفاوت باشد. این در حالی است که هر کشور با توجه به موقعیت زیستیاش ظرفیتی در جذب آلایندهها دارد. کربن، متان و اکسید نیتروژن از مهمترین گازهای گلخانهای به شمار میروند که با انتشار بیش از ظرفیت زیستی آنها اثرات مخرب بر محیط زیست پیرامون وارد میشود. در این پژوهش رد پای این سه گاز زیربخشهای کشاورزی با استفاده از روش ماتریس حسابداری اجتماعی سال 1390 مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج حاکی از این است که کل رد پای کربن، متان و اکسید نیتروژن بخشهای اقتصادی به ترتیب 646 میلیون تن، 51 هزار تن و 12 هزار تن است که سهم بخش کشاورزی 2/10 درصد، 5/10 درصد و 17 درصد است. زیربخشهای گندم و پرورش دام و طیور بیشترین رد پا را دارند.https://gdrae.journals.pnu.ac.ir/article_2301_d68fd9fea0c503f118ba48f451e23e24.pdfرشد و توسعه اقتصاد روستایی و کشاورزی1120160121بررسی چالشها و راهبردهای بهبود کسب و کار صنعت چای کشور با رویکرد اسلامی42312408FAمحمد حسینکریمدانشیار دانشگاه خوارزمی تهرانسعیدفراهانی فرددانشیار دانشگاه قمنسرینبرجیدانشگاهمحمد رضاکریمفرکارشناس ارشدعلیسردار شهرکیدانشجوی دکتراJournal Article20160115صنعت چای ایران علیرغم داشتن استعدادهای بالقوه در زمینه تولید، فرآوری و تجارت چای نتوانسته است طی سالیان گذشته جایگاه خود را در صنعت جهانی تثبیت کند و حتی در چند سال اخیر دچار بحران شده است. وابستگی مستقیم بیش از 60000 خانواده به کشت و تولید چای و همچنین جایگاه خاص چای در سبد مصرفی خانوادههای ایرانی، ضرورت تدوین استراتژی و ساختار مناسب برای صنعت چای ایران را دو چندان کرده است. هدف این پژوهش بررسی نقش دولت اسلامی در ایجاد کسب و کار صنعت چای کشور است. از این رو در این تحقیق با استفاده از مدل پرسشنامهای از نمونه صنعت چای کشور نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید صنعت چای مورد بررسی قرارگرفته است. بررسیها نشان میدهد که نبود دیدگاه مدیریت یکپارچه در زنجیره عرضه صنعت چای مهمترین و اساسیترین عامل تضعیف این صنعت بوده است. از طرف دیگر استفاده از نیروی کار جوان، متخصص و با خلاقیت، به کارگیری یک چارت مناسب که از مدیرعامل تا نگهبان، از طرفی برآورد دقیق هزینههای تولید، توجیه به موقع متصدیان و کارگران، به کارگیری از فناوری نوین در عرصه تولید چای خشک، نظم و صداقت در کار تبدیل برگ سبز به چای خشک، استفاده از تمامی فرصتهای موجود، مدیریت زمان و کارآمد، استخدام مشاور و افراد زبده که سالهای بسیاری را در این عرصه فعالیت داشتند به عنوان راهنما و به کارگیری یک پروسه بازاریابی برنامهریزی شده، نقش بسیار مؤثری در ایجاد کسب کار منابع طبیعی و ساختار آن دارد. یافتههای پزوهش دلالت بر این موضوع دارد که ایجاد ساختارهای پشتیبان در بخشهای مختلف زنجیره عرضه چای و حاکم شدن تفکر مدیریت یکپارچه و نقش دولت میتواند به عنوان عاملی در شکلگیری مکانیزمهای تقویت کننده مزیت رقابتی صنعت چای مطرح شود.https://gdrae.journals.pnu.ac.ir/article_2408_ed4cd2ef1103383afa481f3a7d630446.pdfرشد و توسعه اقتصاد روستایی و کشاورزی1120160121بررسی تأثیر تسهیلات پرداختی طرحهای دام، طیور، و شیلات بر توسعه بخش کشاورزی استان مرکزی56432302FAحمیدرضاقاسمیمدیر گروه کارشناسی ارشد مدیریت دولتی واحد اراکمحمدصالحیکارشناس ارشد مدیریت اجرائی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراکJournal Article20160209بخش دام، طیور و شیلات، به عنوان یکی از زیربخشهای کشاورزی؛ علاوه بر ایجاد اشتغال، کمک به رشد و توسعه اقتصادی، رونق بازار و ارزآوری برای کشور؛ نقش مهمی در تأمین غذا و امنیت غذایی جامعه ایفاء میکند. بر همین اساس دولتها، همواره اهداف خود را در راستای حمایت و توجه به این بخش برنامهریزی میکنند. طرح توسعه بخش کشاورزی، یکی از مهمترین طرحهای حمایتی دولت از بخش کشاورزی در سال 1390 بوده است. این پژوهش با هدف شناسایی و تعیین تأثیر تسهیلات توسعه بخش کشاورزی بر افزایش تولید محصولات، ایجاد اشتغال، سرانه مصرف و امنیت غذایی در استان مرکزی انجام گرفته است. پژوهش در دو بخش مجزا؛ در بخش اول با استفاده از دادههای تجربی و در بخش دوم با استفاده از پرسشنامه صورت پذیرفته است. یافتههای تحقیق نشان داد که رابطه بین تسهیلات اعطایی و متغیرهای افزایش محصولات، ایجاد اشتغال و دسترسی به غذا از نظر استطاعت مالی، معنی دار و مثبت است، اما بین تسهیلات اعطایی و متغیرهای سرانه مصرف محصولات، کافی بودن غذا و ثبات در عرضه غذا رابطه ای معناداری وجود ندارد.https://gdrae.journals.pnu.ac.ir/article_2302_0f65f280366e8ff6191830d6591c140c.pdfرشد و توسعه اقتصاد روستایی و کشاورزی1120160121طراحی مدل انتقال دانش مؤسسات و مراکز تحقیقات کشاورزی از طریق آموزش از دور در راستای توسعه روستایی70572300FAشعبانعلینوروزیدانشجوی دکتری دانشگاه پیام نورحبیب اللهنجفی هزار جریبیاستادیار دانشگاه پیاممهرانفرج اللهیدانشیار دانشگاه پیام نورمحمد رضاسرمدیاستاد دانشگاه پیام نورJournal Article20160102<span lang="FA" dir="RTL">هدف اصلی پژوهش طراحی مدل مطلوب انتقال دانش مراکز تحقیقات کشاورزی از طریق آموزش از دور میباشد. روش تحقیق ترکیبی است اطلاعات اولیه از روش دلفی </span><span lang="AR-SA" dir="RTL">توسط متخصصین انتقال دانش جمعآوری،پس از استخراج شاخصهای اصلی وتعیین روایی و پایایی آن، پرسش نامه در اختیار آزمون شوندگان قرار گرفت. </span><span lang="FA" dir="RTL">روش گردآوری اطلاعات بهصورت میدانی (پرسشنامه) و اسنادی است جامعه آماری 1930نفر شامل </span><span lang="AR-SA" dir="RTL">اعضای هیئت علمی، مروجان و مربیان آموزشی مؤسسات و مراکز تحقیقات کشاورزی </span><span lang="FA" dir="RTL">ب</span><span lang="AR-SA" dir="RTL">ودهاند. براساس جدول مورگان حجم نمونه به تفکیک گروهها به نسبت جمعیت شان تعداد 641 نفر برآورد و بهصورت طبقهای تصادفی انتخاب شدهاند. تجزیه وتحلیل دادهها از طریق آمار توصیفی و استنباطی (تحلیل عاملی اکتشافی آزمون بارتلت و تأییدی نوع اول) با نرمافزار </span><span>SPSS</span><span lang="AR-SA" dir="RTL">،</span><span>LISREL</span><span lang="AR-SA" dir="RTL"> انجام گرفت. </span><span lang="FA" dir="RTL">یافتهها،</span><span lang="FA" dir="RTL">سهم واریانس هر یک از </span><span lang="FA" dir="RTL">شاخصها را</span><span lang="FA" dir="RTL"> به ترتیب خلق دانش 90/11، فناوری آموزش از راه دور80/11، منابع مالی 49/8، تولید محتوا 05/7، فناوری اطلاعات و ارتباطات 98/5.، روانشناختی 74/5 درصد، فرهنگ سازمانی 39/5 و سیاستگذاری 98/4 </span><span lang="FA" dir="RTL">که</span><span lang="FA" dir="RTL"> روی هم 37/61 درصد واریانس کل شاخصهای مرتبط با </span><span lang="AR-SA" dir="RTL">مدل انتقال دانش را </span><span lang="FA" dir="RTL">تبیین میکنند، </span><span lang="FA" dir="RTL">آزمون نیکویی برازش مقدار مجذور کای را 37/2681 با درجه آزادی 406 نشان داده است و سطح معناداری کمتر از مقدار خطای 05/0 میباشد و همچنین مقدار </span><span>RMSEA</span><span lang="FA" dir="RTL"> در محاسبه فوق برابر با 094/0 بوده و این مقدار وقتی از 08/0 بیشتر باشد نشان دهنده آن است که مدل مورد نظرخوب و برازنده میباشد.</span>https://gdrae.journals.pnu.ac.ir/article_2300_fcf79385cc17c80cd43dee1ab6d9d20c.pdfرشد و توسعه اقتصاد روستایی و کشاورزی1120160121بررسی و مقایسه توسعهیافتگی مناطق روستایی استانهای ایران82712339FAیاسرفیض آبادیاستادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قائمشهرفاطمهملکیدانشگاه آزاد اسلامی واحد قائم شهرJournal Article20160214روند توسعهیافتگی در کشورهای مختلف جهان دارای مراتب گوناگون است، بهطوریکه براساس شاخصهای مختلف، کشورها به طبقات متفاوتی نظیر توسعهیافته، نسبتاً توسعهیافته، در حالتوسعه و توسعهنیافته تقسیمبندی میشوند. در داخل یک کشور نیز روند توسعهیافتگی بین استانها، شهرها و مناطق روستایی مختلف یکسان نمیباشد و دارای طبقات متفاوتی است. پژوهش حاضر درصدد سنجش و رتبهبندی سطح توسعهیافتگی مناطق روستایی استانهای مختلف کشور در دو مقطع زمانی 1383 و 1393 و همچنین پاسخگویی به این پرسش اساسی است که آیا شدت نابرابری مناطق روستایی بین استانها بعد از یکدهه تغییر یافته است یا خیر. بدین منظور از 67 شاخص توسعه روستایی و همچنین دو تکنیک تحلیل عاملی و تاکسونومی عددی استفاده شده است. نتایج حاصل از یافتههای تحقیق نشان میدهد که در سال 1383 تعداد 9 استان توسعهیافته، 8 استان نسبتاً توسعهیافته، 4 استان کمتر توسعهیافته، 5 استان توسعهنیافته و بقیه ناهمگن بودهاند. در حالیکه در سال 1393 تعداد 6 استان توسعهیافته، 8 استان نسبتاً توسعهیافته، 6 استان کمتر توسعهیافته، 6 استان توسعهنیافته و بقیه ناهمگن شناخته شدند. همچنین شدت نابرابری در بین مناطق روستایی استانهای کشور بعد از یک دهه کمتر شده است، بهطوری که درصد تغییرات نابرابری برابر با 017/0 میباشد. بنابراین توصیه میگردد افزایش تولید و رشد بخش کشاورزی در کنار مقوله توزیع صحیح درآمد و خدمات رسانی رفاهی به مناطق روستایی در دستور کار مسئولین امر قرار گیردhttps://gdrae.journals.pnu.ac.ir/article_2339_d3dcda46a3352cebcaef789e2f63d4d4.pdfرشد و توسعه اقتصاد روستایی و کشاورزی1120160121نیازهای آموزشی- ترویجی جوانان روستایی در جهت توسعه فعالیتهای کارآفرینانه کشاورزی در استان گیلان92832362FAحسنپورجوادخواهدانشآموخته مدیریت کشاورزی، گروه مدیریت کشاورزی، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشتمحمدصادقاللهیاریواحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامیفتحالهکشاورزمربی مرکز آموزش علمی کاربردی میرزا کوچک خان رشتمعصومهمحمدزادهباشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد رشت، دانشگاه آزاد اسلامی، رشت، ایرانJournal Article20151026هدف از این تحقیق توصیفی، تحلیل نیازهای آموزشی- ترویجی در بین جوانان روستایی جهت توسعه فعالیتهای کارآفرینانه کشاورزی در استان گیلان میباشد. جامعه آماری این پژوهش کلیه جوانان روستایی 15 تا 35 ساله استان گیلان بودند (2598N=). حجم نمونه با استفاده از جدول حداقل حجم نمونه بارتلت و همکاران (2001) تعیین شد (262n=). بهمنظور جمع<sub></sub>آوری دادهها، از پرسشنامه مبتنی بر الگوی نیازسنجی بوریچ استفاده گردید. تجزیه و تحلیل دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS<sub>18</sub> انجام شد. یافتهها نشان داد که موضوعاتی چون "اصول صحیح روشهای تصمیمگیری"، در بالاترین الویت جهت آموزش و "اصول صحیح راهاندازی مشاغل خانگی" در پایینترین اولویت قرار گرفتند. همچنین طبق یافتهها تمامی چهارده موضوع مرتبط با نیاز آموزشی پاسخگویان درخصوص دانش و مهارت کارآفرینی در سطح بالایی از نیاز قرار داشتند. نتایج آزمونهای t و F نشان داد که به غیر از متغیر وجود بازارهای محلی در محل روستا یا روستای همجوار، در سایر موارد بین نیازهای آموزشی و خصوصیات فردی و عوامل زمینهای در سطح خطای 05/0 تفاوت معنیداری مشاهده نگردیدhttps://gdrae.journals.pnu.ac.ir/article_2362_66020880dac511b09c79a84e13b79680.pdfرشد و توسعه اقتصاد روستایی و کشاورزی1120160121عوامل مؤثر بر اشتغال در صنایع مواد غذایی و آشامیدنی استان مازندران103932370FAزهراامیریاستادیار/گیلانسیده محبوبهمظفری خوشرودیدانشجو/گیلانمحمدکاوسی کلاشمیاستادیار/گیلانJournal Article20151214بیکاری یکی از مهمترین چالشهای دهه اخیر اقتصاد ایران بوده است. صنایع غذایی و آشامیدنی بیشترین نقش را در اشتغال تولیدات صنعتی کشور ایفا کرده است. در استان مازندارن به دلیل ظرفیت پایین بخش کشاورزی در ایجاد اشتغال و وجود نیروی کار فراوان ضرورت توجه به توسعهی بخش غیرکشاورزی را مسلم میسازد. در این استان بیشترین سرمایهگذاری و تعداد شاغلین بر روی این صنایع میباشد. پژوهش حاضر در صدد بررسی اثر پذیری اشتغال در صنایع مواد غذایی و آشامیدنی از تعداد کارگاههای صنایع غذایی و آشامیدنی و ... در استان مازندران است. برای این منظور از دادههای آماری زمانی اشتغال(EM) ، تعداد کارگاه (NF)، سرمایهگذاری واقعی (RIC) و پرداختی به سایر نهادهها (ROIC) طی سالهای 1389-1370 استفاده شده است. روش شناسی پژوهش مبتنی بر رهیافت فمبای برای انتخاب الگوی مناسب سری زمانی، به برآورد الگوی تصحیح خطای برداری منجر شد. نتایج بدست آمده از آزمون هم انباشتگی جوهانسن و جوسلیوس وجود یک رابطه تعادلی بلند مدت میان متغیرهای فوق است. همچنین نتایج حاصل از الگوی تصحیح خطای برداری نشان میدهد که در بلندمدت به ازای هر یک درصد تغییر در میزان RIC و NF ، اشتغال به ترتیب به میزان 139/0 درصد و 329/2 درصد افزایش ولی ROICبه میزان 258/0 درصد کاهش مییابد.https://gdrae.journals.pnu.ac.ir/article_2370_8e987e7b7ba365d6da9f7f2460c3ec47.pdf